Äppel- och kanelmuffins med crumble


« Tillbaka

Löpnummer: 90

Ingredienser:
Muffinssmet:
100 g smör el margarin
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Skalet av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
3 stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel

Smuldeg (crumble)
75 g kallt margarin
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Recept:
Sätt ugnen på 175-200 grader om du vill göra stora muffins och på 200-225 grader om du vill göra små (varmluftsugn den lägre temperaturen)Vispa ägg, strösocker och vaniljsockret poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver o salt och rör ner i smeten och placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Det blir 8 stora el ca 12 små muffins.

Skär äpplen i klyftor, stek dem i smör (marg), strösocker o kanel o låt det svalna. Blanda sedan ner äpplena i muffinssmeten o fyll formarna till 2/3.

Balnda ihop ingredienserna till smuldegen, "nyp ihop" till en vanllig smuldeg.

Strö lite "smulor" på toppen av varje muffins.

Grädda stora muffins i ca 20 min, 12-15 min för den mindre varianten.
Passar till:
Fika
Servera till:
En kopp the eller kaffe eller ett glas kall mjölk
Kommentar:
Ganska "matiga muffins" som behöver "stabila muffinsformar" el att man sätter pappersformen i en muffinsplåt.

Fyllningen kan man variera om man vill med andra bär eller frukter men jag tycker att äpple o kanel smaken "gifter sig" så bra med "crumble".

Johan(red:) Kul att få med nåt som har Leila som ursprung. Hon är duktig på att laga mat.
Källa:
Leila Lindholm
Länk:
www.recept.nu

Skickades in av Tina Johansson, Enånger den 5/11 2008