Rårisgratäng (stor laddning)


« Tillbaka

Löpnummer: 190

Ingredienser:
1 kg råris
500 gram frusen hackad spenat
6 ägg
250 gram riven ost
300 gram fetaost
2-3 vitlöksklyftor
flytande margarin
örtsalt
havregryn (gärna rostade, se nr 171 i samlingen)
Recept:
Koka råriset enligt insturktion på paketet. Gör det i en stor kastrull.
När riset svaltnat något kan man röra ner den frusna spenaten. Alternativet är att man tinat den tidigare och slagti bort ev överskottsvatten. Blanda i riven ost och ca 3/4 av Feta-osten. Rör i de 6 äggen. Pressa i vitlök om du gillar det och salta. Nu ska det här bli en rätt kladdig smet. Lägg upp detta i formar och toppa med smulad fetaost och havregryn. Ringla maragarin över eller lägg på några smörklickar. Baka i ugn på ca 20+0 grader i en halvtimme eller till gratängen fått fin färg.
Passar till:
Vasaloppsuppladdning
Servera till:
Ketchup (?)
Kommentar:
När jag gör den här brukar jag grädda en sådan här laddning i 5-6 aluminumformar som jag sedan fryser in. Dagen före Vasaloppet äter jag det här hela dagen och dagen innan dess äter jag också ett par mål med gratängen. Testa med en mindre laddning om du är osäker på om du gilalr det. För min egen del har jag inte haft några problem med ork eller återhämtning efter uppladdning med rårisgratängen.
Gillar man inte råris så kan man köra på makaroner och då finns grund-receptet i en kokbok som heter lättlagat vegeratisk och som jag tror kommer från Ica-förlaget
Källa:
Min variant av en makaronilåda

Skickades in av Johan (red), Hudik den 29/1 2012