Vintergryta med topplager av smuldeg


« Tillbaka

Löpnummer: 3

Ingredienser:
till smuldegen:
75 g havregryn
75g smör
75 g grahamsmjöl
2 msk solros- eller sesamfrön.

till grytan:
1 msk olivolja
2 st hackade lökar
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
½ tsk hackad färsk rosmarin
2 tärnade morötter
225 g tärnad potatis
175 g tärnad kålrot
175g skivad svamp
175 g skivad purjolök
450 g skalade och ahckade tomater
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1,5 dl rödvin
salt och peppar
Recept:
Hetta upp oljan i tjockbottnad gryta och stek lök och vitlök mjuka i ca 3-4 minuter.
Tillsätt örterna, morötterna, potatisen, kålroten, svampen och purjolöken. Lägg på lock och stek hastigt över svag värme i ytterligare 3-4 minuter.
Tillsätt nu tomaterna, tomatpurén, lagerbalden och rödvinet. Sjud i ca 40 minuter under lock. Salta och peppra efter smak.
Värm ugnen till 180 grader.
Gör smuldegen: Finfördela smöret i mjölet tills blandningen liknar grovt rivet bröd. Blanda ner havregrynen och fröna ( man kan hoppa över frön och ta lite mer havregryn!) Salta och peppra väl. Strö detta över grönsakerna och ugnsbaka i 25-30 minuter.
Kommentar:
Sarah Brown är det flera berömda kvinnor som heter. Storbrittaniens premiärminster Gordon B:s hustru till exempel. En annan är stor stjärna på Nya Zeeland. Nedan finns en länk som åtminstone utger sig för att vara "Sarah Browns homepage". Följ den vidare om du är intresserad av vegge-mat.
Källa:
Denna står att läsa om i Sarah Browns vegetariska kokbok
Länk:
http://www.reddragonpie.btinternet.co.uk/

Skickades in av H Themnander, Solna den 27/3 2008