Hälsopalt


« Tillbaka

Löpnummer: 52

Ingredienser:
kokade havregryn (gröt!)
råa havregryn
1 tsk salt
2 dl kornmjöl
vetemjöl att blanda i till lagom konsistens
300 gram rimmat sidfläsk
Recept:
I ett vanligt paltrecept där man gör palt på potatis ska man ha ungefär 12 kokta och 4 råa potatisar till detta recept. Här ersätter vi potatisen med havregryn. Men man kan säkert experimentera med ingredienserna till både proportion och innehåll. Lycka till

1.Blanda kokta och råa havregryn,salt kornmjöl och vetemjöl till en deg. Den ska var så fast att det går att forma bullar av den.
2. Koka upp vatten i en gryta. Den ska vara stor. Ta 1 tsk salt per liter vatten.
3. Gör bullar av smeten . Gör en grop i bullen och lägg i lite fläsk och förslut degen runt fläsket.
4. Ta en slev och lägg ner palten i det kokande vattnet. Proffsen har en träslev som man har lite kokvatten i, lägger i palten i sleven , sänker ner sleven till botten och låter den stå där tills man gjort i ordning nästa palt som ska läggas i.
5. Sen ska det sjuda i ca en tmme
Servera till:
Lingonsylt
Kommentar:
Johan (red)
Denna variant på palt har jag snappat upp av Strycksele Palt. Se länken nedan.
Eftersom jag är veggo så skippar jag fläsket och gör istället en vegetarisk röra jag lägger i. Den kan man göra med grönsaker och quorn till exempel men gör den ganska "torr".
Jag har aldrig testat med att göra detta på bara havregryn utan har alltid också använt potatis. Jag ska testa i sommar och återkommer när jag har resultatet.
Om du klickar på bilden så ser du ett norskt "paltmjöl" - "Raspeballer" som det bara är att använda direkt. (foto Roland Nilsson)
Källa:
Strycksele Palt
Länk:
www.stryckselepalt.se

Skickades in av Johan (red), Hudiksvall den 19/6 2008